Categorieën
Ondernemen

Definitie van jobcarving

Inhoudsopgave

Jobcarving wordt wel eens verward met jobcrafting, maar dat is echt iets anders. Bij jobcarving worden er bestaande functies opgesplitst, om voor mensen met een beperking banen te creëren. Dat heeft niet alleen voordelen voor de mensen met een beperking, maar ook voor het bedrijf. Je levert zo een maatschappelijke bijdrage en het kan ervoor zorgen dat het werk met meer efficiëntie kan worden gedaan. 

Hoe het werkt 

Wat je ziet bij jobcarving is dat de taken in een baan los van elkaar worden gemaakt. Dan krijg je taken die een specialist kan doen en taken die een ongeschoold iemand kan doen. Op deze manier creëer je dus werk voor mensen die specialistisch werk niet goed werkt, zij doen dan het ongeschoolde werk. 

De doelgroepen 

Wat je veel ziet is dat jobcarving wordt toegepast voor mensen met een beperking en buitenlandse medewerkers waarbij het vanwege de taal niet goed lukt om specialistisch werk te laten uitvoeren. Ten slotte wordt het soms ook gedaan om werk toegankelijk te maken voor ongeschoolde ouderen en ouderen die minder flexibel zijn qua leren en omscholing. 

Verschil met jobcrafing 

Jobcrafing gaat van een ander uitgangspunt uit dan jobcarving, geeft uitzendbureau Maastricht aan. Bij jobcarving ga je uit van de taken. Bij jobcrafting ga je uit van de medewerker. Hier wordt op basis van de wensen, capaciteiten, talenten en behoeftes van een medewerker de baan aangepast aan de medewerker. Wel op voorwaarde dat het bedrijfsresultaat er niet onder lijdt én dat dit ook niet ten koste gaat van collega’s en klanten. 

Het voordeel bij jobcrafting is dat de kans dat de medewerker optimaal gaat functioneren en blij is met zijn werk over het algemeen een stuk groter is. Het voordeel van jobcarving is dat het makkelijker is om snel uit te voeren en je zo snel de normaal minder makkelijk in te passen doelgroepen snel van een baan kan voorzien. Vaak zijn er ook subsidies mee gemoeid. Dit zorgt ervoor dat je met jobcarving geld mee kunt besparen. Tegenwoordig is er de participatiewet waarin werkgevers verplicht worden gesteld dat ze banen moeten realiseren voor mensen met een beperking. Dus het is belangrijk om als werkgever aan de slag te gaan voor deze doelgroepen, als je dat nog niet doet.