Categorieën
Juridisch

Definitie van legaat en nalatenschap

Inhoudsopgave

Een legaat is een specifiek aangeduid deel van een nalatenschap. Met een legaat bepaalt de erflater in zijn of haar testament dat een met name genoemde persoon, een specifieke bezitting uit de nalatenschap krijgt. Die met name genoemde persoon (degene die het legaat krijgt) wordt de legataris genoemd. Een legaat kan ook per codicil worden gemaakt maar dat is beperkt qua mogelijkheden.

Stotijn notariaat en mediation in de Wijk en Ruinen helpt u graag om een specifiek deel van uw nalatenschap aan bijvoorbeeld een (klein)kind of een oom- of tantezegger te ‘vermaken’. Of aan een goed doel. Dat is ook een optie. Het kan een prettige gedachte zijn als kleinkinderen via het legaat, een warme herinnering hebben aan u als grootouder(s). We gebruikten de term net al even, maar het via een testament bepalen wie een legaat krijgt, noemen we een ‘making’. De making van een specifiek onderdeel uit uw nalatenschap. Dat kan bijvoorbeeld een geldbedrag zijn, maar net zo goed een kunstwerk, sieraden, onroerend goed of een auto. Er zijn vrijstellingen voor het belastingvrij ontvangen van zo’n legaat. Gaat het legaat qua waarde over dit vrijstellingsbedrag heen, dan is over dat meerdere erfbelasting verschuldigd.

Legataris is schuldeiser

Legataris zijn is iets anders dan erfgenaam zijn. Erfgenamen krijgen een deel van de erfenis (nalatenschap) en volgen de erflater, degene die is overleden, op in diens bezittingen en schulden. De legataris heeft alleen recht op het specifiek benoemde legaat. De legataris krijgt na overlijden van de erflater een vordering op de erfgenamen. Hij of zij is daarmee per definitie schuldeiser van de nalatenschap.

Voorbeelden van legaten

Legaten kunnen allerlei bezittingen of rechten omvatten. Het kan bijvoorbeeld gaan om specifieke zaken uit een nalatenschap. Denk aan een schilderij of beeldhouwwerk, een verzameling, een specifiek aangeduid geldbedrag, een klassieke auto. Maar ook met een meer algemene aanduiding als ‘al mijn juwelen’ of ‘al mijn vastgoed’ kunt u geld of goed ‘vermaken’. Dat geldt ook voor niet materiële zaken zoals bijvoorbeeld rechten. Denk aan het recht van vruchtgebruik of het recht van bewoning of recht van gebruik.

Eventueel tegenprestatie

Als erflater kunt u ook nog bepalen dat de legataris een specifieke tegenprestatie levert. Bijvoorbeeld dat hij of zij een bedrag vergoedt aan de erfgenamen voor het gebruik van bijvoorbeeld een woning of ander vastgoed. Of dat de legataris uw huisdier verzorgt na uw overlijden. Heeft u nog vragen of wilt u meer weten? Stotijn notariaat en mediation helpt u graag verder. Wij zijn met name actief in de gemeenten Hoogeveen, Meppel, De Wolden en Westerveld.

Meer weten of afspraak maken? www.stotijnnotariaat.nl/nalatenschap