Categorieën
Gezondheid

Definitie van te hoge bloedruk

Hypertensie is een bloeddruk die te hoog is. Dit is het gevolg van een te hoge druk op de bloedvaten. Dit kan gebeuren als de bloedvaten hard en stijf zijn geworden. Dit kan door ouderdom komen maar ook als gevolg van aderverkalking. Dit laatste is het gevolg van een slechte leefstijl. Omdat de bloedvaten en aderen hun elasticiteit verliezen moet het hart harder gaan pompen om het bloed rond te krijgen en zodoende het lichaam van zuurstof te voorzien. Omdat het hart harder moet pompen wordt de kans groter dat een ader open scheurt.

De bloeddruk kan gemeten worden met een bloeddrukmeter. Een bloeddruk meet de bovendruk (systolisch) en onderdruk (diastolisch). Dit is de bovendruk is de druk op het moment dat het hart samentrekt en bloed het lichaam in pompt. Deze druk is hoger dan wanneer het hart zich ontspant.

Een gezonde bloeddruk is 120/80mmHg. De 120 is de bovendruk en de 80 de onderdruk. We spreken over een te hoge bloeddruk als deze hoger is dan 140/90mmHg.

Als we ouder worden dan worden de bloedvaten stug waardoor de bloeddruk stijgt. Om deze reden mag de bloedruk bij 80-plussers iets hoger zijn.

Om er zeker van te zijn dat de bloeddruk te hoog is kan deze het beste gedurende een week iedere dag opgemeten worden. Op hetzelfde tijdstip. Het opmeten van de bloeddruk is een momentopname en deze kan altijd net even wat te hoog zijn.

Is de bovendruk hoger dan 180mmHg dan is dit een ernstig verhoogde bloeddruk. Je moet dan dezelfde dag nog contact opnemen met je huisarts.
Gezondheidsrisico’s van een te hoge bloeddruk
De bloeddruk wordt als belangrijke gezondheidsmarker gezien. Als de bloeddruk te hoog is dan is de kans groter op de volgende complicaties:
– Hart- en vaatziekten
– Herseninfarct
– Beroerte
– Nierproblemen
– Beschadigingen aan de organen
– Beschadigingen aan de vaatwanden
– Overgewicht
– Obesitas
– Vroegtijdige sterfte

Tijdens inspanning of stressvolle gebeurtenissen stijgt de bloeddruk ook. Dit levert niet deze gezondheidsrisico’s op omdat het van slechts korte duur is. Alleen als de bloeddruk chronisch verhoogt is kunnen er problemen met de gezondheid optreden.

Wil je bloeddruk op gaan meten dan moet je dit doen als het lichaam in rust is. Voordat je de bloeddruk op gaat meten kan je daarom het beste eerst even rustig 5 minuten gaan zitten.

Wat te doen bij te hoge bloeddruk

Er is veel wat je zelf aan een te hoge bloeddruk kunt doen. Een hoge bloeddruk is het gevolg van een verkeerde leefstijl. Met de juiste leefstijl aanpassingen is de bloeddruk weer te verlagen. Is je bloeddruk hoger dan 140/90mmHg dan zal je dit altijd met je huisarts moeten bespreken en zijn adviezen moeten opvolgen.

De belangrijkste leefstijlaanpassingen die je kunt maken bij een te hoge bloeddruk hebben te maken met voeding. Het zijn met name de toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten die slecht zijn voor de bloeddruk. Door het eten van toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten gaat het lichaam meer insuline aanmaken. Insuline is nodig om glucose uit het bloed op te kunnen nemen. Insuline is een hormoon wat ook natrium vast houdt. Hierdoor houdt het lichaam meer vocht vast waardoor de bloeddruk stijgt. Uit onderzoek blijkt tevens dat langdurig hoge insulinespiegels zorgen voor plaque in de aderen. Door plaque kan het bloed minder goed stromen en moet het hart harder gaan pompen.

Een koolhydraatarm dieet is daarom een goede suggestie voor mensen die hun bloeddruk willen verlagen. Bij een koolhydraatarm dieet eet je nog maar weinig koolhydraten waardoor de bloedsuikerspiegel stabieler wordt en er minder insuline nodig is.
Omdat een te hoge bloeddruk het gevolg is van aderen en bloedvaten die hun elasticiteit verliezen is het een logische stap om deze elasticiteit te bevorderen. Dit kan gedaan worden door voldoende omega 3 vetzuren in het dieet op te nemen. Met name de vetzuren uit vette vis, zee- en schelpdieren is nuttig om de wanden van de bloedvaten te verzachten. Dit zijn de EPA en DHA vetzuren die eigenlijk alleen maar bij zeedieren voorkomen. Vette vissoorten die rijk zijn aan omega 3 vetzuren zijn zalm, makreel, haring en sardientjes. Wil je geen vette vis eten dan je gebruik maken van visolie-, krillolie- of algenolie capsules.

Zoals bekend zorgt het eten van veel zout voor een hoge bloeddruk. Het probleem is dat zout aan veel voedingsmiddelen wordt toegevoegd waardoor je er snel te veel van binnen krijgt. Natrium zorgt ervoor dat het lichaam vocht vasthoudt wat zorgt voor een hogere bloeddruk. Om controle te krijgen over de hoeveelheid zout in je eten kan je je maaltijden het beste zelf bereiden en weg blijven van kant-en-klaar maaltijden. In kant-en-klaar maaltijden wordt vaak veel zout gebruikt om zo de smaak te versterken. Als het over natrium gaat dan is de natrium-kalium balans belangrijk. Kalium is een mineraal wat veel in groente zit. Kalium zorgt ervoor dat de bloeddruk lager wordt. Wil je meer natrium eten dan zal je ook meer kalium (groenten) moeten eten.